Lizaroma este un proiect de suflet, demarat în perioada pandemiei de COVID 19 din dorința de a da un sens benefic terenului însorit al unei grădini de vacanță pe care, până de curând, buruienile erau stăpâne depline, cu greu deranjate de cositoarea câte unui vecin binevoitor. Lizaroma a devenit, astfel, numele unui mic producător român, aflat la început de drum, care oferă iubitorilor de arome naturale produse obținute din cultura proprie.
Mulțumiri vecinilor mei din Ogrezeni, care m-au ajutat, deși au și ei gospodării de susținut, care mi-au împărtășit din experiența lor și mi-au întărit, cu încrederea lor, credința în succesul acestui proiect.
Conceptul Lizaroma
Pentru a putea oferi calitatea inconfundabilă a produselor obținute natural, agricultura practicată în grădina de vacanță Lizaroma este bazată pe cultivarea și întreținerea manuală a plantelor, asupra cărora nu se intervine cu substanțe chimice, pentru menținerea unei veritabile oaze de relaxare, în directă conexiune cu natura, benefică pentru o stare generală de armonie. Pentru dezvoltarea grădinii Lizaroma au fost aplicate tehnici moderne de cultivare a plantelor pe răsaduri înălțate (biloane), cu sistem de picurare aplicat sub folia de mulcire, elemente care au făcut diferența pentru obținerea unor plante sănătoase, cu evitarea excesului de apă, nedorit atât din perspectiva protecției resurselor naturale, cât și pentru a evita afectarea rădăcinilor lavandei, cu menținerea unui nivel de umiditate necesar dezvoltării armonioase a plantelor, chiar și în perioadele secetoase. Este știut că, fiind o plantă de origine mediteraneeană, lavanda nu are nevoie de mari cantități de apă. Totuși, pentru dezvoltarea optimă a plantelor tinere sau în perioadele de secetă prelungită, apa este necesară, cu atât mai mult, cu cât în Câmpia Română seceta poate fi accentuată. Nu în ultimul rând, pentru evitarea dezvoltării copleșitoare a buruienilor, care ar putea face foarte dificilă întreținerea exclusiv manuală a plantelor, aplicarea foliei de mulcire și a unei scheme de plantare inteligente au sprijinit încurajarea contopirii armonioase a tufelor de lavandă și reducerea la maxim a șanselor de propagare a buruienilor între plante. O grijă aparte este acordată tunderii și curățării tufelor de lavandă la finalul lunii octombrie, pentru întinerirea ramurilor și menținerea formei frumoase a acestora în sezonul următor.
Și rezultatele nu s-au lăsat așteptate